صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

مهدی خالدی آهنگ‌ساز و نوازنده ویولون در سال 1298 متولد شد.

مهدی خالدی آهنگ‌ساز و نوازنده ویولون در سال 1298 متولد شد.
مهدی خالدی در مرداد 1298 در محله سنگلج تهران متولد شد. او اصالتی از شهر خالدآباد نطنز داشت. پدربزرگ مادری اش نی‌زن دربار ناصرالدین شاه بود. علاقه خالدی به موسیقی باعث شد كه پدرش در 16 سالگی او را به نزد دوستش، ابوالحسن صبا، ببرد. صبا كه متوجه علاقه و استعداد مهدی در موسیقی شده بود، او را به شاگردی خود پذیرفت.
خالدی همچنین از محضر هنرمندانی مثل روح الله خالقی، حسین یاحقی، حسین خالدی، و حبیب اسماعیلی هم بهره برد. با گشایش رادیو در سال 1319 خورشیدی، صبا او را به عنوان نوازنده ویولون به اركستر رادیو معرفی كرد و هر هفته دو برنامه رادیویی اجرا می‌كرد.
سال 1334 به مقام سرپرستی موسیقی رادیو ایران رسید و با همكاری بنان شش اركستر برای رادیو تشكیل داد. خالدی بین 250 تا 300 آهنگ برای رادیو و 70 آهنگ نیز برای برنامه گلها ساخت.
در طی سالهای 1324 تا 1343 به دعوت شبكه‌های رادیویی كشورهای همسایه، سفرهای متعددی را برای اجرا و معرفی موسیقی ایرانی انجام داد. سال 1324 به دعوت شبكه رادیویی هندوستان همراه با بدیع زاده، علی اكبر پروانه، كاموسی و علی زاهدی به دهلی رفت و باعث رونق برنامه‌های فارسی رادیو دهلی شد؛ تا جایی‌كه یك‌سال بعد رادیو هندوستان برای ضبط نمونه‌های موسیقی ایرانی روی صفحه، از او دعوت كرد و او به همراه تعدادی از بهترین هنرمندان آن روزگار به هند رفتند و 150 صفحه از آهنگ‌های ایرانی ضبط كردند. در همان سال به دعوت دولت افغانستان و رادیو كابل به عنوان سرپرست هیأت هنرمندانی چون حسین قوامی، جلیل شهناز، مجید نجاحی، انوشیروان روحانی و حسین همدانیان به كابل رفتند و 9 برنامه اجرا كردند كه با استقبال فراوان رو به رو شدند.
كمی پس از آن، دولت شوروی هم از هنرمندان رادیو ایران دعوت كرد و این بار نیز خالدی به عنوان سرپرست هیأتی كه اعضایش فرهنگ شریف، جهانگیر ملك و ناصر مسعودی بودند، به باكو و مسكو رفتند و برنامه‌های متعددی اجرا كردند.
او در مدت دوران آهنگ‌سازی‌اش با شاعران فراوانی همچون رهی معیری، بیژن ترقی، اسماعیل نواب صفا، معینی كرمانشاهی، حسین مسرور، ابوالقاسم حالت، هوشنگ ابتهاج، حسین گل گلاب، مهدی سهیلی، پرویز خطیبی و نادر نادرپور همكاری كرد. حدود 80 آهنگ نیز روی اشعار حافظ و سعدی و دیگر شاعران كهن ساخته‌ است.
خالدی بعد از یك دوره بیماری و ابتلا به سرطان حنجره، در تاریخ 9 آذرماه 1369 درگذشت. از او سه فرزند به نام‌های نشاط، مهرداد و شهرزاد به یادگار مانده‌ است.

مرتبط با این خبر

  • شهادت امام حسن عسكری(ع) تسلیت باد

  • آلبوم «موسیقی كودك» منتشر شد/ همكاری با شاعران مطرح

  • تك آهنگ‌هایی كه به استقبال پاییز رفتند/شنیدن چند عاشقانه موسیقایی

  • جنوب تهران میزبان یك كنسرت متفاوت می‌شود/ سه اجرا با یك بلیت!

  • فرارسیدن ماه ربیع مبارك

  • مجتبی عسگری: از كودكی در تكایا اذان می‌گفتم

  • ورود تار ایرانی در فصل هنری موسیقی كلاسیك تركیه

  • شنیدن «احساس رهایی» در یك آلبوم/ «همنشین خیال» متولد شد

  • خواندن ناخوانده‌های استاد فقید موسیقی در یك كتاب پژوهشی

  • سازهایی كه به احترام محرم كوك شد