یك متخصص آواز گفت: مرتضی پاشایی جزو خواننده‌های با احساس كشورمان بود كه متاسفانه از دستش دادیم.

علی فانید، متخصص آواز در نقد «عصر پاییزی» مرتضی پاشایی گفت: مرتضی پاشایی جزو خواننده‌های با احساس كشورمان بودند كه متاسفانه از دستشان دادیم. نكته اصلی این موسیقی بحث ملودی‌سازی آن است. ما با یك ملودی سروكار داریم كه مدام ریتم وزن شعر را دیكته می‌كند. ریتم موسیقی از ابتدا تا انتهای آواز تكرار می‌شود. این ملودی به خواننده اجازه قدرت‌نمایی نمی‌دهد.

فانید ادامه داد: خواننده مانوری ندارد. اگر فرم قطعه را به دو قسمت اصلی تقسیم كنیم، می‌بینیم كه قطعه دوم، كپی شده قطعه اول است. وقتی یك خواننده ملودی‌سازی می‌كند باید ببینیم كه چقدر تخصص تقسیم شده است. اگر تخصصی به ماجرا نگاه كنیم، قرار است یكی از این قسمت‌ها یا هر دوی آن‌ها لنگ بزند. یعنی من یا تخصصم را وقت یادگیری آواز می‌كنم یا تخصصم را وقف یادگیری ملودی‌سازی می‌كنم.

خلیل شفیعی، شاعر و منتقد در برنامه «باغ هنر» رادیو ایران در نقد و بررسی «عصر پاییزی» از مرتضی پاشایی گفت: بیت اول ترانه كه می‌گوید بهت پیله كردم نمی‌مونی پیشم، نه میمیرم اینجا نه پروانه می‌شم، ارتباط پیله و پروانه و استعاره پیله كردن برای بیان برزخ پروانه نشدن اتفاق ادبی بسیار زیبایی را رقم زده است كه مطلع شعر را زیبا كرده است.

شفیعی ادامه داد: در بیت دوم كه اشاره می‌كند از عشق زیاد تو رو خسته كردم، تو دورم زدی خواستی دورت نگردم، اصطلاح دورم زدی و دورت بگردم شاعرانه و زیباست. در بیت سوم كه گفته شده بازم شوری اشك و لب‌های سردم، من این بازی و صد دفعه دوره كردم، كلمات شوری اشك، لب‌های سرد و كنایه صد دفعه دوره كردن بازی، شعر را موفق كرده است.

این منتقد افزود: اصطلاحات و تصویر‌هایی مانند تنها گذاشتن دست‌ها، سكوت خیابون، بغض و بارون، دوباره شكستن، هق هق كشیدن گلو، دق دادن، دو خط صاف، به بازی گرفتن عشق و ... نشان از تبحر مثال زدنی جنبه‌های عمیق‌خوانی در ترانه‌سرایی است كه تسلط ترانه‌سرا را در خلق اثر می‌بینیم. این ترانه از نمونه‌های بسیار موفق و تاثیرگذار در بین ترانه‌های معاصر است. اینكه ترانه‌سرا به پتانسیل‌های مختلف ادبیات فارسی مسلط باشد تا بتواند ترانه‌ای به این زیبایی و در عین سادگی خلق كند.



پیش از این، عبدالله علایی، تهیه كننده این برنامه گفته بود، مرتضی پاشایی در سال 1389 با قرار دادن ترانه‌هایش در فضای مجازی به شهرت رسید. او نخستین آلبوم خود به نام «یكی هست» را در سال 1391 به‌صورت رسمی منتشر كرد. پاشایی ترانهٔ «عصر پاییزی» را برای مجموعهٔ تلویزیونی به همان نام ساخت.

مرتبط با این خبر

  • حكایت موسیقی‌های قصه‌گو

  • «نام جاوید وطن» به تصویر كشیده شد

  • نشست ماهانه خانه موسیقی

  • معرفی مدیر عامل جدید انجمن موسیقی ایران

  • اعضای جدید هیئت امنای انجمن موسیقی ایران

  • مجید درخشانی

  • «شب‌های روشن» افتتاح شد؛ تعزیه در قاب عكاسانه

  • آزادی زندانیان جرائم غیر عمد یزدی با كمك مصطفی راغب

  • شنونده «آگاهی بی‌انتها» و صدای «بیدادان» باشید

  • ترانه هایی كه به افتخار ایران خوانده شدند